top of page

TEXTS

IMAGINARIUM – expoziÈ›ie personală de pictură, Sala Rondă a Cercului Militar NaÈ›ional, 23 iulie – 5 august 2019

Roxana Bărbulescu, critic de artă

​

ExpoziÈ›ia lui Ciprian Mihăilescu ne introduce într-o lume a imaginarului, într-un univers pe care l-a conturat evadând aparent din realitate, dar ale cărui coordonate se regăsesc în propriile experienÈ›e sau gânduri cărora le imprimă o viziune cu conotaÈ›ii suprarealiste. Astfel, parcurgând lucrările din această expoziÈ›ie, remarcăm cum Ciprian reuÈ™eÈ™te să evadeze din stricta determinare pe care realul o poate exercita, într-o oarecare măsură, asupra imaginarului ajungând la transformări ale acestuia într-o cheie simbolistică.

Demersul figurării picturale pe care îl regăsim în fiecare compoziÈ›ie în parte are la bază fie elemente arhetipale, fie elemente capabile de a opera ca arhetipuri, toate depășind însă lumea reală, obiectivă, deÈ™i în esenÈ›a lor pornesc de la structuri ale lumii fizice. Astfel, de exemplu, în lucrarea Idolul, Ciprian porneÈ™te de la redarea unui chip idealizat, pe care-l construieÈ™te cu fineÈ›ea È™i sensibilitatea cromatică a unei icoane, conferindu-i chiar È™i aură. Simbolistica acestui gest de idolatrie îÈ™i are corespondent în tendinÈ›a noastră de a crea sau vedea imaginea celebrităților acoperite de o strălucire care se dovedeÈ™te însă a fi falsă, de o mască ce se descompune lăsând să se vadă efemerul, iar aura se dovedeÈ™te a fi de fapt o iluzie, o pălărie de ciupercă otrăvitoare.

Mergând pe firul simbolisticii sau pe cel al conexiunilor pe care le putem face chiar în propria noastră cheie, privim în continuare lucrările lui Ciprian căutând să identificăm semnificaÈ›iile ascunse în imagini. Astfel, în lucrarea City Break remarcăm asocierea craniului, apanajul morÈ›ii, cu cea a oraÈ™ului pentru a  ne sugera ideea de oraÈ™ mort, inert, pustiu, sau în Dragostea împietrită ne este indusă ideea de încremenire a gestului prin sărutul neconsumat a celor două chipuri cu structuri stâncoase, dar È™i de speranță sugerată de cele două siluete care se uită spre linia unui orizont senin.

Capacitatea lui Ciprian de transubstanÈ›iere a ideii în formă o regăsim È™i în lucrările Despre originea ploii, inspirată de mitul arhaic al zeului cu mii de ochi care, mâhnit de păcatele omeneÈ™ti, plânge, din lacrimile lui născându-se ploaia, sau în compoziÈ›ia Angoasă, o materializare geometrică a nesiguranÈ›ei ce apasă asupra ta precum greutatea unui munte. MinuÈ›iozitatea detaliului È™i fineÈ›ea execuÈ›iei datorată pensulaÈ›iei delicate o regăsim È™i în lucrarea Ceremonia, ce-È™i găseÈ™te corespondenÈ›e în efemeritatea inimii feminine ce se transformă din ceva organic, palpabil, în ceva anorganic, care se disipă precum un nor.

Trei lucrări din această expoziÈ›ie, Harta È™i teritoriul, Geologie nostalgică È™i Anatomie urbană se înscriu într-un ciclu dedicat influenÈ›ei oraÈ™ului asupra noastră. Dincolo de un meÈ™teÈ™ug bine stăpânit, ce se reflectă în siguranÈ›a desenului È™i armonia cromatică, Ciprian reuÈ™eÈ™te în aceste trei lucrări să-È™i impună vizual ideea de simbioză dintre om È™i oraÈ™, de invadare a citadinului în structura anatomică umană.

IeÈ™ind din nota suprarealistă pe care o regăsim în lucrările despre care am vorbit până acum, naturile statice din această expoziÈ›ie se înscriu fie într-un registru al studiului luminii sau raportului dintre formă È™i culoare, amintind de naturile statice ale lui Morandi, fie în cel al artei pop, ca în cazul lucrării Still life with Bacon, o satiră la adresa modului în care ”servim” arta într-un mod simplist, Ciprian făcând analogia dintre numele lui Francis Bacon È™i È™unca servită cu o felie de pâine.

Privind în ansamblu expoziÈ›ia personală a lui Ciprian Mihăilescu, pot afirma faptul că el îÈ™i construieÈ™te un demers artistic în contextul căruia fantezia, construită pe fundamentele unor mituri arhaice sau pe propriile gânduri, devine o modalitate de expresie ce aparÈ›ine teritoriului vast al picturii suprarealiste. Mereu preocupat de fineÈ›ea redării detaliiilor, a texturilor, Ciprian exprimă în lucrările sale o întreagă gamă de idei pe care le transpune pictural în subtile orchestraÈ›ii cromatice. Prin maniera cu care realizează aceste lucrări, el se îndreaptă în mod special către acea latură a picturii care-i permite, prin diverse asocieri, reconstrucÈ›ia unui univers metaforic printr-o scenografie metafizică È™i asocieri insolite.

​

​

Ciprian Mihăilescu la expoziția După-amiaza culorilor, 2017

Roxana Barbulescu, critic și istoric de artă

​

Disociind viziunea comună asupra realității, Ciprian Mihăilescu are o fervoare a imaginarului. El îÈ™i construieÈ™te un demers artistic în contextul căruia fantezia, sprijinită pe fundamentele unor mituri arhaice sau biblice, devine o modalitate de expresie ce aparÈ›ine teritoriului vast al picturii suprarealiste. Ciprian caută să exprime, pe suprafaÈ›a limitată a pânzei, o întreagă gamă de idei pe care le transpune pictural în subtile orchestraÈ›ii cromatice, în care plăcerea detaliului, a amănuntului, plăcerea pentru finisare, ne demonstrează abilitățile È™i buna stăpânire a tehnicii desenului È™i a culorii. Întregul repertoriu de lucrări ne indica o propensiune a artistului către acea latura picturii care sa-i permită, prin diverse asocieri, reconstrucÈ›ia printr-o scenografie metafizica È™i asocieri insolite a unui univers metaforic. Astfel trebuie sa descifram în lucrarea "Despre originea ploii" mitul zeului care generează ploaia prin propriile lacrimi, în "Harta È™i teritoriul" suprapunerea omului peste habitat È™i consecinÈ›ele ce se nasc în urma acestei simbioze sau în cele două lucrări "Butterfly Effect", efectele pe care le generează gesturile simple, precum bătaia unei aripi de fluture. Toate lucrările lui Ciprian Mihăilescu au acea încărcătură simbolică pe care însă cu greu o poÈ›i desluÈ™i dacă nu È™tii adevarata poveste.

​

​

Saloanele Bărăganului, ediția I, Citadin, 2016

Ana Amelia Dincă, critic de artă

​

Ciprian Mihăilescu, în al său „Studiu de peisaj urban”, a reuÈ™it să surprindă într-o imagine realistă, acalmia È™i discreta forfotă citadină explicitată de liniile de forță ale lucrării care degajă miÈ™care È™i tensiuni. Griurile creează atmosfera apăsătoare a oraÈ™ului contemporan dominat de maÈ™ini È™i de clădirile vechi È™i noi ce îÈ™i trăiesc viaÈ›a alături de noi. Decupând din realitate o secvență caracteristică actualului cu ajutorul căreia defineÈ™te timpul È™i spaÈ›iul contemporaneității, Ciprian Mihăilescu ne vorbeÈ™te despre lumea în care trăieÈ™te, despre atmosfera impersonală È™i lipsa reperelor existenÈ›iale ale individului secolului al XXI-lea.

​

​

​

​

​

bottom of page